Tilbud om lærerkursus

Folkekirkens Skoletjeneste tilbyder følgende kurser for ansatte i Næstved Kommune og provsti.

Kurserne er gratis og knytter an til konkrete undervisningsprojekter. Alle er velkommen. Husk at tilmelding er nødvendig.

FRISTELSER, FARER OG FALDGRUBER

På dette kursus udfolder og belyser Anne Katrine de Hemmer Gudme og Bo Tao Michaëlis projektets tema om fristelse samt Odysseen og Bibelens betydning for europæisk kunst og kultur i bred forstand. Kurset vil ligeledes byde på en introduktion til antikken med særomvisning i den fine samling på Thorvaldsens Museum.

Program

12:30 Velkomst og præsentation af projektmaterialet

12:45 Odysseen og Bibelens betydning for forståelsen af vestlig kunst og kultur ved litteratur- og kulturanmelder (mag. art og cand. mag.) Bo Tao Michaëlis

13:30 Fristelsesbegrebet som det kommer til udtryk i Bibelen ved Professor Anne Katrine de Hemmer Gudme (Oslo Universitet)

14:15 Kaffepause 14:45 Oplæg om antikken via rundvisning i museets samling ved Thorvaldsens Museum 15:45 Afrunding og evt. spørgsmål til projektet

16:00 Farvel og tak


Tid: Tirsdag den 27. august 2019 kl. 13-16

Sted: Thorvalsens Museum, København

Tilmelding: Senest d. 28. juni 2019

TILMELDING KLIK HER

GÅR DET HELE AD HELVEDE TIL?

Hvad frygter børn og unge i dag, og hvad gør de allestedsnærværende dystopier ved de unges fremtidsforventninger? Tør de overhovedet håbe på noget - eller kommer det hele virkelig til at gå ad helvede til?

Disse og lignende spørgsmål belyses på dette lærerkursus, der udbydes i forbindelse med det landsdækkende projekt "Går det hele ad helvede til?"

Højskoleforstander på Testrup Højskole, Simon Axø fortæller om menneskers frygt og håb gennem tiden og hvilke håb og frygt, der fylder i unge menneskers liv.

Forfatter Kenneth Bøgh Andersen vil fortælle om den novelle, som han har skrevet til projektet og hans overvejelser i forbindelse med at skrive dystopier til børn og unge.

Desuden vil projektets faser og materialer blive gennemgået og introduceret - herunder det nyudviklede spil til eleverne, så læreren efter kurset er klædt på til at gå i gang med projektet.

Tid: Mandag den 9. september 2019 kl. 13 -16

Sted: Konventhuset, Domkirkestræde 10, 4000 Roskilde

Tilmelding: Senest 1. september 2019

TILMELDING KLIK HER

RELIGIONERNES DAG - Himmel og helvede

Der er tilsyneladende en udbredt konsensus om, at tiden er dystopisk! I hvert fald vidner et væld af film og bøger om, at mange tænker i sådanne baner. Og den politiske debat om klimaforandringerne trækker i samme retning.

Det ser sort ud og minder mest af alt om apokalyptiske tilstande. Trangt er det modsat for dem, der måtte ønske at formulere en håbefuld utopi for fremtiden, hvis de overhovedet findes og har mod til at gøre det. Meget tyder på, at de af frygt for ikke at blive taget alvorligt kryber under radaren og putter sig.

Men hvad siger Bibelen og Koranen egentlig om Himlen og Helvede og de magter, der måtte råde der? Og hvordan omsætte disse forestillinger til konkret undervisning i skolen?

Det er, hvad dette års udgave af Religionslærernes Dag i samarbejde med Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet og CFU København sætter fokus på.


Tid: Torsdag den 12. september 2019 kl. 9.30-16

Sted: Købehavns Universitet, Karen Blixens Vej 8, 2300 København S. Auditorium 23.0.50

Tilmelding: 1. september 2019

TILMELDING KLIK HER

MÅ MAN SLÅ IHJEL? - og forestillingen "Radikaliseret"

På kurset vil deltagende lærere opleve forestillingen 'Radikaliseret' og blive introduceret til projektet Må man slå ihjel?

'Radikaliseret' er en forestilling til elever i udskolingen, der handler om at navigere i en kompliceret verden, om hvad der er rigtigt og hvad der er forkert og store etiske spørgsmål.

Publikum ved som udgangspunkt ikke, at de skal opleve en teaterforestilling, men tror, at skolen har fået besøg af et forebyggelsesteam fra Beredskabsstyrelsen, som vil tale med dem om radikalisering. Teamet består af en politiinspektør, en psykolog og en ung, terrordømt mand på kun sytten år.

Den unge mand, Christopher, myrdede to år tidligere præsidenten for Den Østafrikanske Demokratiske Republik, da denne var på uofficielt besøg i Danmark. Ved at gennemgå politiets opklaringsarbejde kommer publikum tættere på forbrydelsen, og møder morderen, den syttenårige Christopher, som selv fortæller om baggrunden for sin handling - støttet af psykologen. Forestillingen bygger på Kasper Hoffs ungdomsroman 'Sniper' fra 2015.

 

Program:

Kl. 14-14.10: Velkomst

Kl. 14.10-15.10: Forestillingen "Radikaliseret" v. Holbæk Teater

Kl. 15.10-15.20: Pause og kaffe

Kl. 15.20-15.40: Samtale om forestillingen

Kl. 15.40-16: Introduktion til undervisningsmaterialet

Kl. 16: Farvel og tak for i dag


Tid: Mandag den 28. oktober 2019 kl. 14 - 16

Sted: Holbæk Teater, Vimmelskaftet 27, Holbæk

Tilmelding: 1. september 2019

TILMELDING KLIK HER

EN GYLDEN REGEL -filosofi med børn

Hvordan kan man filosofere med børn?

Dette spørgsmål danner rammen for dette kursus, hvor Lærke Groth og Dorete Kallesøe fra Filosofipatruljen sammen med danser Thomas Nørskov fra Aaben Dans deltager.

De vil introducere deltagerne til, hvordan man kan filosofere med børn og holde samtalen åben og til hvordan man kropsligt kan hjælpe den filosofiske refleksion med børn på vej gennem bevægelsesmønstre og kropslige udtryk.

Program:

Kl. 13: Velkomst

Kl. 13.10-14.10 Kropslig danseworkshop

Kl. 14.10-14.20: Pause

Kl 14.20-14.30: Kort introduktion til materialet

Kl. 14.30-15.50: Filosofi med børn v. Filosofipatruljen

Kl. 16: Farvel og tak for i dag


Tid: Mandag den 27. januar 2020 kl. 13 - 16

Sted: Aaben Dans, Rabalderstræde 10, Musicon, 4000 Roskilde 

Tilmelding: 1. september 2019

TILMELDING KLIK HER

ABRAHAM, ISAK OG HVAD SÅ?

På kurset vil Kim Fupz Aakeson fortælle om sit forfatterskab og om de refleksioner, der fik ham til at skrive billedromanen 'Abraham og Isak- og hvad der videre hændte'.

Historien om Abrahams næstenofring af Isak er en af de sværeste historier fra Bibelen at forstå, og Kim Fupz Aakeson er ikke den eneste, der gennem tiden har funderet over den, og hvad den mon betød.

Lektor ved det teologiske faktultet og underviser i gammeltestamentlig teologi Anne Katrine de Hemmer Gudme vil på kurset forsøge at givet et bud på, hvordan historien kan forstås i forhold til offerkulten i Det Gamle Testamente.

Deltagende lærere vil endvidere blive introduceret til projektet 'Abraham og Isak - og hvad så?'

Program:

 

Kl. 13: Velkomst

Kl. 13.10-14.10: Oplæg ved lektor Anne Katrine de Hemmer Gudme om Abraham, der næsten ofrede sin søn Isak og om offerkulturen i Det Gamle Testamente.

Kl. 14.10-14.30: Pause og kaffe

Kl. 14.30-14.45: Præsentation af undervisningsmaterialet

Kl. 14.45-16: Oplæg ved forfatter Kim Fupz Aakeson om billedromanen "Abraham, Isak og hvad der videre hændte". Kim Fupz Aakeson vil fortælle om sit forfatterskab og de overvejelser, han gør sig, når han vælger tema til sine romaner.


Tid: Onsdag den 11. marts 2020 kl. 13 -16

Sted: Konventhuset, Domkirkestræde 10, 4000 Roskilde 

Tilmelding: 1. september 2019

 

 

TILMELDING KLIK HER

FISK - DET ER DER INGEN BEN I

Kursusbeskrivelse på vej


Tid: Onsdag den 25. marts 2020 kl. 13 - 16 

Sted: Sognegården, Sankt Jørgens Kirke, Næstved, Parkvej 101, 4700 Næstved 

Tilmelding: Senest 1. september 2019

TILMELDING KLIK HER

INSPIRATIONSMØDE FOR UDSKOLINGSLÆRERE

Skoletjenesten tilbyder en række inspirationsmøder for udskolingslærere. Her kan 

Program og indhold sættes af de deltagende lærere.

Tid: Torsdag den 15. november 2018 kl. 13 -15.30

Sted: Helligåndshuset, Ringstedgade i Næstved

Tilmelding: 1. september 2018

Himmelsk lyd - salmesangsprojekt

Salmeplakaten, som klasserne vil komme til at arbejde med i Et møde med den danske salme 2019, har maleren Vincent van Goghs billede "Starry Night" som motiv. Eleverne vil derfor som led i projektet få en kort indføring i van Goghs billedverden.

Da der i projektperioden er en omfattende udstilling på ARKEN af van Goghs værker med fokus på forholdet mellem kunst, menneske, natur og religion, udbydes i samarbejde med ARKEN et lærerkursus som introduktion til salmeprojektet.

Kurset vil dels give en indføring i van Gogh som religiøs kunstner og hans kunstneriske blik på mennesket og naturen; dels indeholde en workshop over temaet "himmelsk lyd" ved komponist og organist Peter Bruun. Workshoppen vil være en introduktion til elevopgaver, der indgår i undervisningsforløbet.

Tid: Tirsdag den 20. november 2018 kl. 13-16

Sted: Kunstmuseet Arken, Ishøj

Tilmelding: 1. september 2018

Fristelser, farer og faldgruber

Lærerkurset afholdes på Glyptoteket i København. Her vil professor i teologi v. Københavns Universitet Anne Katrine de Hemmer Gudme og litteraturkritiker Bo Tao Michaëlis udfolde og belyse projektets tema fristelse samt Odysséen og Bibelens betydning for europæisk kunst og kultur i bred forstand.

Kurset vil ligeledes byde på en introduktion til antikken med særomvisning i Glyptoteket storslåede samling.

Program:

  • Velkomst og præsentation af materiale
  • Litteratur- og kulturanmelder (mag. art og cand. mag.) Bo Tao Michaëlis fortæller om Odysseen og Bibelens betydning for forståelsen af vestlig kunst og kultur
  • Professor Anne Katrine de Hemmer Gudme (KU) folder fristelsesbegrebet ud, som det kommer til udtryk i Bibelen.
  • Oplæg om antikken via rundvisning i museets samling
  • Afrunding og evt. spørgsmål til projektet

 

 

Tid: Onsdag den 30. januar 2019 kl. 12.30 -16

Sted: Ny Carlsberg Glyptotek, København

Tilmelding: 1. september 2018

Folkekirkens Skoletjeneste i Næstved | Parkvej 101 | 4700 Næstved